info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Jannie de Groot

jannie2017.jpgJannie de Groot studeerde blokfluit en vervolgens koordirektie en kerkmuziek bij Jos Leussink, Jos Vermunt, Harold Lenselink en Jan Luth. Momenteel is Jannie dirigent van vocaal ensemble Canticum Novum en de vrouwenkoren Canta Silva en Frominae. Van 1993 t/m 2015 is zij als cantor werkzaam geweest bij de Franeker Cantorij.

Voor de stichting Resonans verzorgt zij regelmatig concerten met een ad hoc koor. Onder haar leiding werden o.a. het Requiem van Fauré, de Krönungsmesse van Mozart en de Nelsonmis van Haydn uitgevoerd.

De afgelopen jaren voerde ze tijdens de koorweek van Consort’99 muziek uit van onder andere Brahms, Buxtehude, Mozart en Telemann. In 2012 stond de barokopera Dido en Aeneas van Henry Purcell op het programma.

Naast haar privépraktijk blokfluit is Jannie werkzaam bij Cultuurcentrum de Wâldsang.

Hilde de Wolf

hilde.jpgHilde de Wolf is blokfluitist en geeft concerten over de hele wereld. Ze geeft workshops en cursussen in Nederland en Duitsland en verzorgt blokfluitlessen aan kinderen en volwassenen. Hilde geeft ondersteuning aan ensembles en kamermusici die zich de muziek uit de Renaissance of Barok of nieuwe muziek eigen willen maken. Ze studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde haar Master-diploma. Van 'het Prins Bernhard Fonds' en 'de Stichting Voortgezette Studie Podiumkunsten' ontving zij een beurs voor een studie aan de Staatlichte Hochschule in Trossingen, Duitsland. Zij specialiseerde zich in Middeleeuws en eigentijds repertoire voor blokfluit.

Kijk voor meer informatie over Hilde de Wolf op:  hildedewolf.com.

Gosse Koopmans

foto-Gosse-Koopmans-360.jpgGosse Koopmans werd in 1957 in Garyp geboren als zoon van de bekende Friese kunstschilder Klaas Koopmans. Het schilderen heeft hij van jongs af aan meegekregen.

Gosse Koopmans studeerde aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Na zijn academietijd woonde en werkte hij langere tijd in Arnhem.

Op diverse plaatsen werd zijn werk geëxposeerd, o.a. bij Galerie van Hulsen, Galerie Vis en Pictura. Zijn werk werd aangekocht door diverse instellingen, de provincie Friesland en particulieren.

Na 17,5 jaar in het Friese Eastermar gewoond te hebben, woont de Friese kunstenaar nu sinds maart 2019 in het Groningse Warfhuizen. Hij schildert naast imposante landschappen, mooi en vlot opgezette cafétaferelen, ontroerende portretten van kinderen, dieren en volwassenen, prachtige stillevens, schaatsers in actie op het ijs alsmede persoonlijke verslagen van zijn deelname aan meerdere elfstedentochten. Naast zijn vrije werk schildert hij ook in opdracht.

Gosse Koopmans laat zich inspireren door het spel van licht en donker, waarbij verwondering altijd het uitgangspunt is. In zijn landschappen, die hij op locatie maakt, wordt dit nog gecombineerd met ruimte, wolkenluchten en waterpartijen; elementen die hij in ruime mate in het Friese en Groningse landschap aantreft.

Gebruikte technieken zijn olieverf op doek, olieverfschetsen op papier, potloodschetsen op papier en gemengde technieken (viltstift en kleurpotlood).

> meer informatie over Gosse Koopmans.

Gaby de Goede

gaby-de-goede.jpgGaby de Goede studeerde Klassieke Solo Zang en Docerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze studeerde voornamelijk bij Rita Dams en Diana Forlano . Belangrijk voor haar artistieke ontwikkeling was ook haar periode in de operaklas van het conservatorium o.l.v dirigent Kenneth Montgomery waarin ze verschillende rollen vertolkte. Gaby volgde Masterclasses aan the Britten-Pears School in Aldebrough in Engeland en in Gregynog in Wales bij o.a Phyllis Brun Julson en Barbara Pierson. In Nederland volgde ze masterclasses bij Elly Ameling en Christina Deutekom.

Na haar studie kwam Gaby in Den Helder wonen waar ze met veel enthousiasme een particuliere zangstudio begon waarin ze als zangpedagoge werkt. Een aantal leerlingen van haar werkt nu in grote produkties in het buitenland. Naast haar drukke bestaan als zangpedagoge en jurymedewerkster op talentenjachten geeft Gaby regelmatig concerten als solozangeres in binnen- en buitenland met begeleidsters als Colet Nierop (harpiste), met wie zij al 10 jaar een vast duo vormt, de pianiste Wies van der Poel , Mirjam Rietberg (harpiste), orkesten, koren en ensembles. In verband met haar werk als musicus werd ze in december 2010 gevraagd voor de raad van de advies van de schouwburg de Kampanje te Den Helder. Sinds 2010 is Gaby werkzaam als zangcoach bij de musicalvereniging Showboat. Per augustus 2014 gaat Gaby als dirigent werken bij één van de nieuwe koren van de St. Jans kerk te Breezand.

Frederique Goustra

Frederique-opt.jpgFrederique Groustra is zowel ambachtelijk als kunstzinnig, als door het leven zelf opgeleid; volgde de kunstacademie in Kampen na 10 jaar in de biologisch-dynamische landbouw gewerkt te hebben, leerde steenhouwen in Italie en letters hakken in steen.

Haar enthousiasme voor het materiaal en voor de beeldhouwkunst deelt zij graag met mensen; zowel aan beginnende en gevorderde liefhebbers geeft ze les. Vormgeven is spelen met ruimte – zoeken naar evenwicht, dynamisch verkennen van 3 dimensies. Gebruik makend van constructieve methoden komt ze tot heldere vormen die communiceren. Zowel creeeren als analyseren en het toepassen van technieken komen aan bod.

Sinds 2006 werkt Frederique alleen nog in opdracht aan gevelstenen, gedenkstenen – alles wat we ons willen herinneren, en relatiegeschenken. Zij werkt de diverse thema’s uit in een universeel beeld, zowel in vrijstaande vormen als reliëfs en letters.
Frederique heeft expertise in relief-werk; een spel met vormspanning en richtingen, gebruik van weinig diepte om een ruimtelijk beeld te suggereren.

Vormgeven is mensenwerk, die maakt de steen op persoonlijke wijze betekenisvol. Dat zult u merken in een week beeldhouwen!

Kijk voor meer informatie over Frederique Groustra op www.atelier16.nl.

Martijn en Stefan Blaak

blaakfoto1000.jpg

Het Pianoduo Martijn en Stefan Blaak behoort tot de top van pianoduo's van hun generatie.

De cum laude afgestudeerde broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Regelmatig zijn Martijn en Stefan Blaak te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Le Festival international d'art lyrique d'Aix-en-Provence (Frankrijk), Green Lake Festival (Verenigde Staten), Sächsisches Mozartfest, Leipziger Klaviersommer (Duitsland) en "La settimana d'arte di Cecina" (Italië).

Tevens concerteerden zij in de beroemde serie “Het Zondagochtendconcert” in het Amsterdamse Concertgebouw, dat tevens live werd uitgezonden voor Radio 4.

Kijk voor meer over Martijn en Stefan Blaak op www.pianoduoblaak.nl

Marije Verbeeck

verbeeck-foto-portret.jpgMarije Verbeeck (1961) is biograaf en tekstschrijver. Sinds 2006 geeft ze schrijfcursussen die ze liever schrijfbijeenkomsten noemt. Ze heeft de School voor Journalistiek afgerond evenals Dactylus, opleiding voor schrijfdocenten. Ze voelt zich een dichter.

Leven vraagt om expressie en woorden zijn prachtig materiaal om iets van je binnenwereld mee naar buiten te brengen. Het zijn ook echte grensoverschrijders, taal kan verloren werelden doen terugkeren, toekomstige werelden ontsluiten, zelfs niet- bestaande werelden oproepen.

Schrijven als creatief werk vraagt vaker om wat af te leren dan om wat aan te leren. Logisch, we gebruiken taal óók voor gebruiksaanwijzingen en juridische teksten, waarbij elk woordje met verstand moet worden opgeschreven. Begrijpelijk dat de spelende, onbezorgd creatieve schrijver in jezelf in een kramp raakt.

Om plezier aan schrijven te kunnen ontlenen, hoef je niet ‘goed’ te kunnen schrijven. Wat je nodig hebt is een ontdekkingsreizigersmentaliteit. Vertrouwen in het proces
werkt beter dan wachten op inspiratie. Zodra je een authentieke laag in jezelf hebt aangeboord en je toepast wat je weet over beeldend en zintuiglijk schrijven, schrijf je
teksten, die altijd de moeite van het lezen waard zijn.

Allerlei vormen van poëzie, imitatio’s, miniaturen en het ultrakorte verhaal zijn mooie genres om mee te werken. De eigen biografie en de verbeeldingskracht doen de
rest. Voel je uitgenodigd.

Het is haar doel om taal als persoonlijk expressiemiddel terug te brengen. Bij haar mag schrijven uit de sfeer van goed en fout komen. Taal hoort bij de levenslaag.

Kijk voor meer informatie over Marije Verbeeck op: www.marijeverbeeck.nl

 

Ingeborg Loedeman

ingebord_small.jpgIngeborg Loedeman heeft de acteursopleiding aan de Toneelschool Amsterdam gedaan. Als actrice heeft ze voor verscheidene theatergezelschappen gewerkt waaronder Toneelgroep Amsterdam. Ze speelde ook in televisieproducties waaronder comedyseries (o.a. Roomservice, Kees&Co), Drama (o.a. Wet en Waan, Baantjer) en in speelfilms waaronder de trilogie Leedvermaak, QuiVive en Happy end onder regie van Frans Weisz. 

Naast haar werkzaamheden als actrice heeft Ingeborg gedurende haar hele carrière toneellessen en workshops gegeven. Meteen na haar eindexamen toneelschool ging ze als speldocent werken op de selectiecursus van de Amsterdamse Toneelschool, Ook heeft ze lesgegeven op de Jeugdtheaterschool en bij Kunstweb.
De afgelopen 16 jaar geeft zij onder eigen naam theatercursussen voor uitsluitend volwassenen op veel verschillende niveaus.

Monique Joosten

monique.jpgMonique Joosten studeerde de hoofdvakken blokfluit en koordirectie aan de conservatoria van Zwolle, Hilversum, Amsterdam en Tilburg.

Daarnaast heeft ze ruim 15 jaar zanglessen gevolgd en zingt ze regelmatig in gerenommeerde kamerkoren. Nu zingt ze in een kwintet als 2e sopraan. 'Het is heerlijk om te zingen en belangrijk om ook de kant van de koorzanger te blijven ervaren. Ook is het een bron van inspiratie'. Het zingen en musiceren met zangers en instrumentalisten is voor haar een grote passie.

Sinds 1992 dirigeert Monique verschillende (kamer)koren waar ze met veel enthousiasme, kennis en muzikaliteit mee werkt. Haar uitdaging is om met elk van haar koren een zo hoog mogelijk muzikaal niveau te bereiken, waarbij het samen musiceren voorop staat.

Momenteel dirigeert ze in de omgeving van haar woonplaats Sint Oedenrode twee kamerkoren, te weten kamerkoor Tourdion uit Eindhoven en het Roois Kamerkoor.

Eind 2011 heeft ze een studie muziektherapie afgerond en sinds die tijd is zij – naast haar activiteiten als dirigente – actief als muziektherapeute. De ervaring als muziektherapeute brengt dat ze een groot empathisch vermogen heeft en mensenkennis en vanuit haar eigen rust en kunde de koorleden weet te inspireren.