info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Koorzangweek voor Vrouwenkoor

Docent: Jannie de Groot

Muziek van Hildegard von Bingen, Ole Gjeilo en Felix Mendelssohn Bartholdy.

Cursusinhoud

Hildegard von Bingen (1098 - 1179) was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij was de eerste componiste uit de geschiedenis van de muziek die bij naam bekend is.

Op 10 mei 2012 verklaarde paus Benedictus XVI haar heilig en op 7 oktober 2012 werd haar de eretitel van kerklerares verleend. Het centrum van de Hildegardverering is Eibingen bij Rüdesheim am Rhein, waar zich de Abdij Sint-Hildegard bevindt. In de bedevaartskerk Sint-Hildegard in een gouden kist wordt het gebeenten van Hildegard bewaard.

De jonge Noorse componist Ole Gjeilo (*1978) schreef op de tekst Ave Generosa van Hildegard von Bingen een prachtige compositie voor vrouwenkoor. Gjeilo studeerde piano aan de Noorse Academie voor muziek. Vervolgens studeerde hij compositie aan de Royal Academy of Music in Londen. In 2001 ging hij naar New York, waar hij in 2006 een mastertitel in klassieke compositie behaalde aan de Julliard School. Hij woont en werkt fulltime als componist in New York.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 –1847) was een Duitse componist, pianist en dirigent. Hij schreef drie prachtige motetten voor vrouwenkoor. Twee daarvan, te weten Laudate pueri en Veni Domini, staan op het programma.

Bij aanmelding krijgt u de bladmuziek en eventueel oefenmateriaal en geluidsopnames toegestuurd, zodat u ruim de tijd heeft om voor te bereiden.

Weekindeling

De aankomsttijd op maandag is tussen 11:15 en 12:15. 
Om 12:30 is het middageten.
De eerste workshop begint om 15:00 uur.

Vanaf dinsdag wordt er iedere dag 's ochtends gerepeteerd van 9:30 tot 12:30. Na de lunch kunt u genieten van de omgeving. Ook is er gelegenheid om samen te musiceren. 's Avonds wordt er nog een uur gerepeteerd.

Aan het eind van de week vindt er een eindpresentatie plaats.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >


Jannie de Groot

jannie2017.jpgJannie de Groot studeerde blokfluit en vervolgens koordirektie en kerkmuziek bij Jos Leussink, Jos Vermunt, Harold Lenselink en Jan Luth. Momenteel is Jannie dirigent van vocaal ensemble Canticum Novum en de vrouwenkoren Canta Silva en Frominae. Van 1993 t/m 2015 is zij als cantor werkzaam geweest bij de Franeker Cantorij.

Voor de stichting Resonans verzorgt zij regelmatig concerten met een ad hoc koor. Onder haar leiding werden o.a. het Requiem van Fauré , de Krönungsmesse van Mozart en de Nelsonmis van Haydn uitgevoerd.

De afgelopen jaren voerde ze tijdens de koorweek van Consort’99 muziek uit van onder andere Brahms, Buxtehude, Mozart en Telemann. In 2012 stond de barokopera Dido en Aeneas van Henry Purcell op het programma.

Naast haar privépraktijk blokfluit is Jannie werkzaam bij Cultuurcentrum de Wâldsang.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >