info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Schilderen

Docent: Karel Buskes

In de zomer van 2022 van 11 tot en met 16 juli organiseert Consort'99 onder andere een week schilderen voor beginners en gevorderden.

Cursusinhoud

Heeft u altijd graag willen schilderen of heeft u al enige jaren ervaring? In beide gevallen zal Karel u op een enthousiaste manier begeleiden. Landschap schilderen is een belangrijk onderdeel, maar daarnaast kunnen ook andere onderwerpen aan bod komen, zoals portret, figuur of stilleven.

Iedere ochtend wordt er lesgegeven, waarbij de basisprincipes van het schilderen worden behandeld, zoals lijn, toonwaarde, kleur, het mengen van kleuren, compositie etc. Een en ander wordt geïllustreerd met voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Er wordt zoveel mogelijk op locatie en naar waarneming gewerkt, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met individuele wensen.

Naar eigen voorkeur kiest u olieverf of acryl.

Beschikt u over een eigen ezel en materiaal, dan kunt u dit meenemen. Ook is het mogelijk tegen een kleine vergoeding materiaal  van Consort'99 gebruiken.

Weekindeling

De aankomsttijd op maandag is tussen 11:15 en 12:15. Om 12:30 is het middageten. De eerste workshop begint om 15:00 uur.

Vanaf dinsdag wordt er iedere dag ‘s ochtends geschilderd van 9:30 tot 12:30. Aan het einde van elke ochtend wordt het werk besproken. ’s Middags kunt u uw tijd zelf invullen. De schilderdocent is evenwel ook dan beschikbaar. Ter afsluiting van de week is er een expositie.

De cursusweek eindigt op zaterdag 16 juli na de avondmaaltijd.

 

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Schilderen?  Klik hier >

Karel Buskes

Karel Buskes.jpgGeboren 1962. Studeerde tussen 1980-1985 aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva, in Groningen.

Na jarenlang koeien te hebben geschilderd heeft Karel Buskes het accent verschoven naar (bos)landschappen en portretten. In zijn werk wil hij de sensatie van de waarneming vertalen naar geschilderd beeld, ook als het vaak niet naar directe waarneming gemaakt is. Waarneming is veel meer dan alleen kijken en die rijkdom wil hij voelbaar maken. Hij wil de compositie, de kleuren en de structuur van de verf zo inzetten dat je als het ware het bos ruikt, de neus van de koe voelt en bij een portret de ontmoeting ervaart.

In de lessen van Karel Buskes is waarneming altijd de basis. Met dat uitgangspunt  helpt hij heel praktisch vaardigheden te ontwikkelen. Zijn uiteindelijke doel is mensen te helpen de waarneming zoveel mogelijk te ontdoen van oordelen, aannames  en verwachtingen om van daaruit het vertrouwen in het eigen vermogen te versterken. Dat is serieus, maar vooral ook met plezier en de nodige humor.

Karel Buskes is docent tekenen naar waarneming aan de kunstacademie ArtEZ te Zwolle. Verder geeft hij met enige regelmaat lessen aan amateurs en coacht hij af en toe kunstenaars in creatieve processen.

In 1991 heeft Buskes de J.K. Egbertsprijs in Groningen gewonnen en in 1997 is de Mesdag Cylinderprijs in Den Haag hem toegekend

Kijk voor meer informatie over Karel Buskes op: www.karelbuskes.nl